Nepmails van loterijen: wat kun je ertegen doen?

  • 0

Nepmails van loterijen: wat kun je ertegen doen?

Category : Lotto nieuws

Helaas gebeurt het nog te vaak: je krijgt een mail dat je de loterij hebt gewonnen, maar er blijkt uiteindelijk niets van waar. De mail met het goede nieuws is namelijk een zogeheten phishing mail, een nepmail bedoeld om jou geld uit je zak te kloppen. Hoe herken je deze mails en wat kun je eraan doen?

Vaak herkenbaar

Velen herkennen deze criminele mails al direct, en verwijderen ze zonder ze ooit te lezen. Helaas geldt dit echter niet voor iedereen. Nog steeds trappen veel mensen in deze mails, verklaart Fraudehelpdesk tegenover krant Metro: In de eerste 7 maanden van 2015 verdienden oplichters 1,5 miljoen euro met deze praktijken. Een enorme stijging ten opzichte van de 200.000 euro van vorig jaar.

Voorschotfraude

Deze mails van niet-bestaande loterijen (maar ook van erfenissen en datingsites) vallen onder de zogenoemde voorschotfraude. Deze schadepost was tot en met juli dit jaar al goed voor 2,8 miljoen euro. Daarmee is het de meest schadelijke vorm van fraude die via het internet plaatsvind.

Storten

In deze mails, die claimen afkomstig te zijn van een loterij, wordt gesteld dat je een prijs hebt gewonnen. Je kunt echter, door op een paar zaken te letten, al snel ontdekken dat het om oplichtingspraktijken gaat. Vermoed je fraude? Maak er dan direct melding van bij de Fraudehelpdesk. Kijk naar de volgende zaken:

  • De afzender: is het een bestaande loterij? Dit ontdek je snel via Google. Zo ja, heb je je aangemeld voor deze loterij?
  • Het e-mailadres: vaak is het e-mailadres waar de mail vanaf verzonden wordt onlogisch. Het is bijvoorbeeld afkomstig uit een ander land dan het land waar de afzender zegt vandaan te komen, of de naam van het adres en die van de afzender komen niet overeen. Stel dat het van een echte afzender zou komen, dan zou het adres hoogst waarschijnlijk [naam afzender]@[naam loterij].[com of logische landextensie] zijn. Let op: ook als het e-mailadres betrouwbaar lijkt, hoeft dit geen garantie te zijn dat de mail eerlijk is!
  • Het taalgebruik: juist taalgebruik geeft niet altijd garantie dat je met een eerlijke mail te maken hebt, maar meestal kun je de mails aan krom taalgebruik herkennen. Dit omdat de afzender waarschijnlijk niet Nederlands is en vertaalsoftware gebruikt.
  • De gevraagde actie: dit is de meest duidelijke aanwijzing of een mail klopt of niet. Wat wil de afzender dat je doet? Vaak vragen ze of je een bepaald bedrag wilt storten. Doe dit nooit!

Zo zijn er nog veel meer aanwijzingen dat je met fraudeurs te maken hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande mail. Je pikt de vreemde zaken er zo uit.

Ook legale acties niet altijd netjes

Ook legale acties van bestaande loterijen zijn niet altijd even eerlijk. Denk aan de enveloppen die je in de brievenbus krijgt, met allerlei leuke gratis loten. Je denkt eenmalig gratis mee te mogen spelen voor een mooie prijs, maar zit vervolgens vast aan een duur abonnement. Lees dus goed de voorwaarden voordat je meedoet aan zulke acties.

Speel online en houd het zelf in de hand!

Als je zeker wilt weten dat je meespeelt aan de loterij die jij wilt volgens de voorwaarden waar jij voor kiest, speel dan online mee. Je kunt meedoen aan alle grote loterijen en er zijn vaak leuke (legale!) acties. Kijk bijvoorbeeld eens bij theLotter of Icelotto.


Leave a Reply